De perfecte grasmat

De perfecte grasmat, er komt heel wat bij kijken. Kijk je bij de buren in de tuin dan slaat de jaloezie bij het zien van zijn grasmat toe. De eerste vraag die in je opkomt: ‘hoe krijgt hij het voor elkaar?’. Toch kan een mooie grasmat werkelijkheid worden door de onderstaande tips op te volgen. Het onderhouden van een grasmat kost tijd en wordt niet altijd met resultaat beloond. Lees verder en ontdek hoe de kwaliteit en uitstraling van je grasmat verbetert.

Tips van de hoveniers

Het begint allemaal met de juiste keuze voor graszaad. De beste periode om het gras in te zaaien is van midden april tot het einde van mei. Ook halverwege augustus tot en met begin oktober is een geschikte tijd. Wil je zo min mogelijk onderhoud verrichten dan is het beter om voor traag groeiende grassoorten te kiezen. Daarbij zal je bij de keuze voor de zaden goed moeten kijken naar de kwaliteit van de grond. Breng een bezoek aan de tuincentra en ze kunnen je advies geven over welke zaden het beste bij jouw tuin past. Eenmaal de grond bezaaid, dan wordt het tijd om het gras te bemesten. Op deze manier houd je de grond vruchtbaar en het gras gezond. We raden je aan om voor kleine korrels te kiezen die je makkelijk over het grasmat kunt verspreiden.

Gras sproeien

In het voorjaar en in de zomermaanden is het belangrijk dat je de grasmat besproeit met water. Sterker nog, water voor de grasmat is cruciaal. Het is een van de belangrijkste factoren die de kleur, uitstraling en de gezondheid van je gras bepalen. Hoe warmer het overdag is, hoe meer water het gras nodig heeft. Daarbij geldt: te veel water is niet goed, maar te weinig ook niet. Verder maakt het niet uit wanneer je sproeit, ondanks dat veel hoveniers beweren dat je perse s’ochtends of s’avonds moet spoeieren. Dit is niet helemaal waar, want op een warme dag kan het gras binnen een paar uur al uitdrogen. Je zal de omstandigheden dus goed in de gaten moeten houden en op tijd moeten handelen.

Gras maaien

landscaper-gallery-03Maai geregeld. Om goed te groeien heeft het gras licht nodig. Het is daarom belangrijk je gras geregeld te maaien want als de grassprieten te lang zijn, komt er minder licht door. Dankzij het licht groeien de wortels van het gras beter en ook de kleine sprietjes komen wat beter tot hun recht. Door geregeld te maaien zorg je er dus langzaam voor dat de grasmat steeds dikker wordt. Een groot voordeel van een dikke stevige grasmat is dat er minder ruimte is voor onkruid en mos.

Zorg voor een goede maaihoogte

Het gras mag dus niet te lang zijn vanwege het doorlaten van de zon. Maar let op: Het gras mag ook niet te kort gemaaid worden. Huh? Ja, echt. Het grasmaaien is een kunst op zich en de juiste maaihoogte instellen heel belangrijk. Maai je het gras te kort dan is de zon juist weer meedogenloos en dat kan zorgen voor een dorre bende. Denk dus niet dat een keer minder maaien wordt opgelost door dan maar meer van de grasspriet af te maaien, dit werkt alleen maar averechts. Een normaal gazon maai je op ongeveer 4 tot 5 cm hoogte. Ook heel belangrijk, zorg voor scherpe messen. Als de vers gemaaide sprietjes kartels vertonen dan is het tijd om de messen van de grasmaaier bij te slijpen. 

Het mooiste grasveld krijg je natuurlijk als de grassprieten lekker rechtop staan. Maai je altijd dezelfde richting op dan gaat het gras op den duur ook plat die kant op staan. Beter is het dus om de ene keer linksom en de andere keer rechtsom te maaien. Zie je nog eens wat anders ook.

Een groen advies nodig voor de tuin of buitenverblijf? Wij sparren graag mee!

Wij helpen u met een deskundig advies op maat. Bel of stuur een
e-mail, wij komen graag bij u langs. Of kijk eens op onze facebookpagina.